Някои специализирани онлайн търговци на дребно в ЕС заявиха, че вече няма да доставят за Обединеното кралство поради данъчните промени, влезли в сила на 1 януари.

Фирмата за велосипедни части Dutch Bike Bits заяви, че отсега нататък ще доставя до всяка страна в света с изключение на Великобритания, съобщи Би Би Си (BBC).

"Заради британската политика сме принудени да спрем да се занимаваме с британски клиенти", заявяват от нидерландската фирма за велосипеди.

Друга фирма, базираната в Белгия, Beer On Web, заяви, че сега избягва Обединеното кралство "поради новите мерки след Брекзит".

Компаниите негодуват, защото, за да се съобразят с изискванията на данъчните власти на Обединеното кралство, са изправени пред по-високи разходи и засилена бюрокрация.

Не е ясно обаче колко от търговците са предприели драстичната стъпка, отказвайки всички поръчки от Великобритания.

В същото време международните спедиторски компании, включително Federal Express и TNT, заявиха, че налагат допълнителни такси за пратки между Великобритания и ЕС.

Те казаха, че това се налага заради увеличените разходи, които е трябвало да направят, за да приспособят своите системи за справяне с Брекзит.

Какви са промените, които Лондон наложи

Кралската данъчна и митническа служба (HM Revenue and Customs - HMRC) наложи промени в правилата за ДДС от 1 януари 2021 г.

ДДС вече се събира на мястото на продажба, а не на мястото на вноса. По същество това означава, че от чуждестранните търговци на дребно, изпращащи стоки в Обединеното кралство, се очаква да се регистрират по ДДС в Обединеното кралство и да ги отчетат пред HMRC, ако продажната стойност е под 150 евро (135 британски лири).

"Новият модел на прилагане на ДДС гарантира, че стоките от страни от ЕС и извън ЕС се третират по един и същи начин и че бизнесите в Обединеното кралство няма да са поставени в неравностойно положение от конкурентен внос без ДДС", отбеляза говорител на правителството, цитиран от Би Би Си.

"Новата система засяга и проблема с чуждестранните продавачи, които не са платили точния размер на ДДС за стоките, които вече са в Обединеното кралство, на мястото на продажбата, като така набират около 300 милиона паунда всяка година", добави говорителят.

"Много фирми от ЕС, които в момента продават стоки на британски клиенти, вече са се регистрирали за ДДС в Обединеното кралство съгласно съществуващите правила и HMRC работи в тясно сътрудничество с тези, които не се налага да гарантират, че могат да се съобразят с промените."

Доволни ли са търговците

В същото време експерти заявиха, че е от жизненоважно значение правителството да изясни както на потребителите, така и на търговците какво означават промените в резултат на Брекзит за тях и как да пазаруват. Системата "трябва да работи така, че да гарантира на потребителите във Великобритания, че ще запазят достъпа си до широк спектър от стоки, конкурентни по цени и качество, коментира Адам Френч, експерт по правата на потребителите.

Ричард Алън, инициатор на кампанията "Търговци на дребно срещу ДДС измамите", заяви пред Би Би Си, че огромното увеличение на международните онлайн продажби е довело до огромно укриване на ДДС. По негово виждане новите правила на HMRC имат за цел да се справят с този проблем, но не е ясно как ще се разглеждат фирми, които не са се регистрирали по ДДС във Великобритания.

За предоставяне на услугата, регистрация по ДДС, HMRC възнамерява да начисли такса на всяка компания по света във всяка страна по света, която изнася за Обединеното кралство", заяви компанията Dutch Bike Bits.

"Очевидно това е абсурдно за една държава, но представете си какво би станало ако всяка държава по света има същата идея."

"Ако всяка държава реши да се държи по същия начин, тогава ще трябва да плащаме 195 такси всяка година, да сме в крак с промените в данъчното законодателство за 195 различни държави, да водим сметки от името на 195 различни държави и да подаваме плащания на 195 данъчни офиса в 195 различни страни и да скочим във всички обръчи, за да докажем, че правим всичко това честно и без никаква грешка."