Финансовите регулатори в САЩ подготвят извънредни мерки, включително ограничаване на пътуванията и работа от дома, за да гарантиран ефикасен контрол над финансовите пазари, след като епидемията от коронавирус започна да напредва и към Вашингтон, предаде Ройтерс.

Банките в Ню Йорк започнаха да прилагат извънредни планове и местните регулатори също предприеха предпазни мерки, като разрешиха повече служители да работят от вкъщи, спряха или ограничиха пътуванията, отмениха конференции и ограничиха участието в някои срещи.

Сигурността и здравето на служителите от Комисията по търговия със суровинни фючърси (CFTC) е наш основен приоритет, изтъкна директорът за връзки с обществеността Майкъл Шорт.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) отмени някои командировки в чужбина и издава разрешения за особено важни пътувания след преценка на всеки отделен случай. Пътуванията във вътрешността на страната все още са разрешени, но служителите имат право да отлагат командировките си, освен ако не са наложителни.

От вчера Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ налага карантина от 10 дни за доларовите банкноти, идващи от Азия.

От тази седмица големите американски банки започнаха да тестват мерките си за действия при извънредни обстоятелства заради заплахата от разпространение на новия

коронавирус, което може да доведе до санитарна

катастрофа, възпрепятстваща голям брой от служителите им

да се явят в офисите си, информира АФП.

Информирани източници посочват, че Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase), Морган Стенли (Morgan Stanley), Голдман Сакс (Goldman Sachs) и Ситигруп (Citigroup) или с други думи четирите най-големи американски банки, са поискали от стотици свои служители да работят у дома, за да тестват информационните системи и достъпа от разстояние до вътрешните мрежи. Тези институции тестват и убежищата си при извънредни ситуации, допълниха източниците, пожелали анонимност.

Борсовите оператори също се подготвят за различни сценарии. Нюйоркската фондова борса, митичната борса на Уолстрийт, планира днес да направи тест с клиентите си. "Ако сградите, които се намират на "Уолстрийт" 11 се окажат недостъпни, Нюйоркската фондова борса ще продължи да действа като изцяло електронна платформа", се посочва в съобщение до борсовите посредници.

Борсата Насдак, която се намира в самия център на Манхатън, на "Таймс скуеър", заяви, че подготвя планове и е готова да се премести, ако това се окаже необходимо за служителите й.