Желаещите да реализират бизнес идеи могат да разчитат на заеми с преференциални условия, каза днес във Варна ръководителят на звено "Координация" на Фонда на фондовете Ангелина Тодорова. Тя бе сред лекторите на регионален форум "Бизнес и инвестиции", организиран от Предприемачи ГЕРБ и Фондация "Ханс Зайдел", съобщава БТА.

Общините и фирмите у нас са свикнали да получават безвъзмездна помощ, но това не е е единственият начин за финансиране на бизнес и иновации, посочи Тодорова.

По думите й европейските фондове навлизат в нова епоха на парични инструменти, които ще дават шанс на проекти, генериращи приходи. Финансирането им не е безвъзмездно, то може да бъде срещу дял или чрез заем, обясни Тодорова.

Тя уточни, че средствата от Фонда на фондовете са с нулеви лихви и такси, но те се комбинират с частно финансиране. Фондът работи с много банки, финансови посредници, включително лизингови дружества и микрофинансиращи институции, допълни Тодорова. По думите й тези звена предлагат своите средства на пазарни условия, но това че Фондът ги допълва позволява лихвите да са доста по-различни като размер. Тодорова не поясни дали има гаранции, че лихвата и таксите по кредита остават непроменени за целия му период, като посочи, че бизнесът у нас вече е достатъчно развит и всеки може да прецени дали го устройва тази възможност да реализира идеите си.

При кандидатстване предприемачите трябва да представят бизнес планове, като фокусът да не е само върху разходната част, а и върху очакваните приходи, защото проектите трябва да бъдат финансово устойчиви, допълни Тодорова. По думите й на подкрепа могат да разчитат както стартиращи предприемачи, така и вече наложили се на пазара фирми, които искат да се развиват.

Глобалната сума, управлявана от Фонда на фондовете, е 600 милиона евро, като половината са на разположение на предприемачите, каза още Тодорова. Бюджетът е до 2023 г.