Рейтинговата агенция "Фич" заяви във вторник, че очаква броят на страните, които притежават най-висок кредитен рейтинг "AAA", да се разшири през 2020 година за пръв път от близо едно десетилетие, като към този елитен клуб най-вероятно ще се присъединят Австрия и Финландия.

От 2018-а година насам двете държави притежават кредитен рейтинг "АА+", но с "положителна перспектива", се посочва в последния доклад на "Фич", цитиран от Ройтерс.

"Австрия и Финландия могат да се окажат първите държави, които да възстановят своя най-висок рейтинг "ААА", добави водещата рейтингова агенция.

Според последния доклад на "Фич" 75% от суверенните рейтингови перспективи по цял свят са стабилни, макар и да има някои съществени регионални различия, като държавите от Латинска Америка, наример, имат "непропорционално висок дял от отрицателни рейтингови перспективи". Редица страни в региона претърпяха доста бурна година, след като икономическата криза във Венецуела се задълбочи, а Аржентина отново търси начини за основен ремонт на държавния си дълг.

"Близкият изток и Африка също имат повече отрицателни от положителните кредитни перспективи, но с по-малък марж от всеки един момент след 2014 година", се казва в доклада на "Фич".

Една от трите водещи рейтингови агенции също така прогнозира, че правителствата могат да предоставят повече фискални и парични стимули в системата за противодействие на забавящата се световна икономика, но няма да могат да противодействат напълно на негативните ефекти от търговската война.

"В допълнение към промените в посоката на дълга, кредитните рейтинги могат да бъдат повлияни от степента, в която съответните държави разполагат с фискално пространство", добави "Фич".