Федералният окръжен съд на щата Аляска отказа да удовлетвори молбата на представители на американски коренни народи и природозащитници. Те настояваха да се забрани на местната администрация до края на воденото съдебно дело да дава под наем на петролни и газови компании участъци в един от резерватите в Аляска, предадоха световните агенции и местни медии.

Искът бе подаден през август 2020 година. Става дума за един от резерватите по крайбрежието на морето Бофор - Arctic National Wildlife Refuge.

Съдия Шарън Глисън отказа да удовлетвори иска с мотива, че вносителите му не са успели убедително да докажат, че проектът ще нанесе непоправими щети на околната среда. В същото време обаче Глисън все още не е обявила решението си по самото дело.

Anchorage Daily News, цитиран от АП, съобщи, че Бюрото за управление на земите в Анкоридж предложи на онлайн наддаване 10-годишни договори за наем на 22 участъка, покриващи около 1563 квадратни мили (около 4048 кв. км) в крайбрежната равнина, което представлява около 5% от площта на резервата.

Действащата администрация на президента Доналд Тръмп се надяваше да отдаде под аренда въпросните участъци преди смяната на обитателите на Белия дом. На 20 януари се очаква да встъпи в длъжност новият държавен глава Джо Байдън.

Конгресът на САЩ отмени забраната върху добива на петрол и газ в Аляска през 2017 година по инициатива на Републиканската партия.