Президентът на централната банка на САЩ (Управлението за федерален резерв - УФР) Джероум Пауел очерта днес нееднозначна картина за състоянието на американската икономика. Той предупреди, че напрежението в търговските отношения и несигурността продължават да пораждат рискове за икономическите перспективи, предадоха световните агенции.

В реч в пред Конгреса Пауел, който е под натиска на пазарите и на Белия дом да свали лихвите, посочи "опасенията заради слабия световен растеж" и "несигурността около напрежението в търговските отношения" като фактори, които могат да има въздействие върху американската икономика.

Той допълни, че на заседанието на УФР на 19 юни, когато банката остави лихвите без промяна, мнозина членове на Комитета по паричната политика са изразили готовност да се възприеме линия, която в още по-голяма степен да бъде в подкрепа на бизнеса.

Пауел допълни, че инфлацията в САЩ продължава да бъде вяла.

И макар да открои рисковете от забавяне, които биха могли да оправдаят понижение на лихвите като предпазна мярка, централният банкер на САЩ не се ангажира с точна дата.

Следващото заседание на УФР е насрочено за 31 юли и повече финансови наблюдатели залагат на понижение на лихвите.

Основният ни сценарий предвижда икономическият растеж да остане стабилен, пазарът на труда - динамичен и инфлацията да се повиши до целта от близо 2 процента, посочи Пауел.

През първото тримесечие на тази година американската икономика постигна растеж на годишна основа от 3,1 на сто, припомня Франс прес.