Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка "не чувства необходимост да бърза" с нова промяна на лихвените ставки, тъй като тя ще наблюдава как забавящата се глобална икономика се отразява върху икономическите условия в Съединените щати.

В неделно интервю за предаването "60 минути" на телевизия CBS той отново подчерта, че търпението е важен фактор при определяне на това дали е оправдано по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и че Фед ще продължава да следи икономическия растеж зад граница, особено в Европа и Китай. Джером Пауъл също така изрази увереност, че американската икономика може да продължи да нараства със здрави темпове, въпреки че призна, че ще бъде предизвикателно да поддържа ръст от 3 на сто.

Лихвените ставки понастоящем са "подходящи" и близо до "неутралното ниво", посочи Пауъл, визирайки нивото на лихвите, което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

Икономическото забавяне в Китай и Европа, като и други глобални проблеми представляват понастоящем най-големите рискове за иначе стабилните икономически перспективи пред САЩ, смята шефът на Фед.

"Финансовата криза от преди десет години нанесе огромни щети на живота на много хора. Но нашата система сега е значително по-устойчива и силна, отколкото беше преди финансовата криза", отбеляза Джером Пауъл и добави, че на този етап важен повод за безпокойство представляват кибератаките срещу банковата система на САЩ.

Говорейки пред CBS, той изрази загриженост, че въпреки всичките планове и най-съвременни технологии, банковите и правителствените институции са все още уязвими от кибератаки и че основната грижа е да се създаде устойчивост срещу подобни атаки.

"Във Фед имаме специална роля да гарантираме, че нашата банкова институция е устойчива на кибер рискове. Ние приемаме това много сериозно. Бих казал в известен смисъл, че това е нашият основен приоритет", каза Пауъл и добави, че "киберпространство" е един сравнително нов вид риск