Еврото потъна до най-ниското равнище спрямо долара от юли 2017 година на фона на безпокойствата за европейски банки с дейност в Турция, където лирата поевтиня с над 20 процента спрямо щатския долар, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След като потъна до рекордно ниската стойност от 7,24 лири за един долар в ранната търговия днес, турската лира намери известна подкрепа в изказването на министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който обяви, че правителството е изготвило икономически план за действие за успокояване на инвеститорите, отбелязва Ройтерс. От началото на годината лирата е изгубила около 50 процента от стойността си, уточнява ДПА.

Еврото понесе силен удар в петък след публикация на в. "Файненшъл таймс", че Европейската централа банка (ЕЦБ) има все по-големи опасения за някои европейски кредитори, най-вече испанската Бе Бе Ве А (BBVA), италианската УниКредит (UniCredit) и френската Бе Ен Пе Париба (BNP Pariba), тъй като те са сред банките в еврозоната с най-голяма дейност в Турция.

Южноафриканският ранд и мексиканското песо също отслабнаха спрямо долара.

Обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп увеличение на митата за турска стомана (до 50 спрямо досегашните 25 на сто) влезе в сила тази сутрин в 04.01 ч. по Гринуич (07.01 ч. българско и турско време), информира ДПА.