Европейските компании, които работят в Китай се опасяват от нови рискове за бизнеса си.  Това се посочва в публикувания днес доклад на Търговската камара на ЕС в Китай и берлинския Институт за изследвания на Китай (Merics), предаде ДПА.

Мнозина се безпокоят, че Китай и други големи сили се отчуждават допълнително, което може да наруши потока на световната търговия, отбелязва БTA.

Авторите пишат, че дори при новия президент на САЩ Джо Байдън отношенията между Китай и САЩ вероятно ще останат напрегнати. Макар да се очаква администрацията на Байдън да бъде по-малко агресивна от досегашната, все още има вероятност да възприема Китай като стратегически конкурент, което означава, че е малко вероятно глобализацията да продължи.

Междувременно Китай работи все по-усилено, за да направи икономиката си по-независима от Запада, допълват те. Според авторите тенденцията, която те описват като "отделяне", засяга не само веригите за доставка. Китай все повече сам се разграничава, когато става дума за данни, цифрови технологии и промишлени стандарти.

Европейските компании, които развиват дейност в Китай, си дават сметка за това отделяне на Пекин и го определят като "сложно и тежко", в момент когато се стремят да спечелят от китайския растеж на Китай след пандемията.

Припомняме, че в края на миналата година Китай и ЕС се договориха принципно по инвестиционна сделка след седемгодишни преговори. Споразумението има за цел да подобри достъпа до пазара за европейските компании в Китай, лоялната конкуренция и да предостави нови бизнес възможности.