Комисията по петициите на Европейския парламент реши на 19 февруари да прекрати наблюдението над строежа на хранилището за радиоактивни отпадъци край АЕЦ-Козлодуй. Решението бе обяснено със становището на Европейската комисия, че съоръжението се изгражда според изискванията на закона.

ЕК няма причина да се съмнява в заключенията на българския съд, че съмненията на вносителите на петицията са неоснователни, заяви представител на комисията. Според вносителите площадката на хранилището не може да бъде напълно безопасна, защото там ще бъдат разполагани вещества, чието разграждане продължава много дълги години.

Евродепутатите Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски реформатори и консерватори), Петър Витанов (БСП/Социалисти и демократи) и Емил Радев (ГЕРБ/Европейска народна партия) призоваха за закриването на петицията.

Слабаков коментира, че вносителите търсят възможност да се облагодетелстват. Джамбазки посочи, че българската АЕЦ е най-чистата в Европа, както и че ядрената енергетика е най-щадящата за природата форма за производство на енергия.

С решението на парламентарната комисия бе закрита и петицията против удължаването на живота на блокове 5 и 6 в българската АЕЦ. Румънските вносители на тази петиция настояваха, че дейностите с българските ядрени мощности засягат и тях като съседи на централата.