Европеският парламент утвърди бюджета на ЕС до 2027 година с 548 гласа "за", 81 "против" и 66 въздържали се. а

Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро, като предвидените 750 милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от държавите от ЕС, се посочва в съобщение на ЕП.

Предвижда се от догодина да бъде въведен данък върху пластмасата и върху цифровите технологии от 2023 г., както и нови данъци върху финансовите и корпоративните сделки от 2026 година.

ЕП настоява поне 30 на сто от общия бюджет на ЕС да подкрепят целите за опазване на природата. Според евродепутатите е необходимо 7,5 на сто от годишните разходи да бъдат за цели в областта на биологичното разнообразие от 2024 г. и 10 на сто след 2026 година.

В бюджета са заложени 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на ЕС. Увеличението ще е в полза на 10 водещи програми, сред които - "ЕС в подкрепа на здравето", "Еразъм+" и програмата за научни изследвания "Хоризонт".

11 млрд. евро ще бъдат взети от глоби, които дружествата ще плащат при неспазване на правилата за конкуренция, а 4 млрд. ще бъдат осигурени от преразпределения и маржове в рамките на Многогодишната финансова рамка.

Отделно 1 млрд. евро са заделени за бъдещи кризи.

Освен това, от Европарламента изготвиха пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета, като схемата за търговия с емисии. В нея са включени и данък върху цифровите технологии от 2023-а година.

Парламентът ще следи как се изразходват средствата по инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС", който е в рамките на бюджета.

За да влезе в сила бюджетът, Съветът трябва да го одобри официално, след което той да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

Очаква се да влезе в сила от 1-ви януари.