Китай - азиатският гигант, от който тръгна новият коронавирус, до голяма степен се възстанови от икономическата парализа, предизвикана от пандемията. След като през последното тримесечие на миналата година нарасна с 6,5 %, през януари-март тази година китайската икономика ускори темпа до 18,3 % - най-силния поне от 1992 година, когато започва обявяването на официални тримесечни данни. Растежът, който на тримесечна основа е 0,6 %, е подхранен от напредъка на ваксинационната кампания, устойчивия износ и правителствените стимули. През тримесечието промишленото производство нарасна с 14,1% на годишна основа, продажбите на дребно - с цели 34,2%, а инвестициите в дълготрайни активи - с 25,6%.

Остават обаче съмненията дали Китай може да поддържа такъв бърз темп на икономическа експанзия с отминаването на ниската база за сравнение от първата половина на миналата година.

Според проучване на Ройтерс се очаква втората икономика в света да отбележи растеж от 8,6% тази година след миналогодишния темп от едва 2,3% - най-слабия за последните 44 години, но достатъчен, за да стане Китай единствената голяма икономика, избегнала рецесия.

Сложен бе край и на рецесията, продължила шест поредни тримесечия в специалния административен район Хонконг. Неговият БВП, изцяло формиран от сектора на услугите (93 %), нарасна със 7,9 % през първото тримесечие на годината и изпревари очакванията.

С ускорен растеж от 6,4% на годишна основа икономиката на САЩ доказа укрепването си благодарение на потреблението, стимулирано от правителствени помощи и намаляването на случаите на коронавирус. Очаква се необичайно бързото възстановяване да се запаси и през април-юни, потенциално достигайки 10% на годишна основа и дори повече, благодарение на по-големия брой хора, които са в състояние и искат да пътуват, да пазаруват, да се хранят на ресторант и да възобновят останалите си потребителски навици. За 2021 година като цяло очакванията са американският БВП да се увеличи с близо 7%, което би било рекорд за последните 38 години.

Рекорд с отрицателен знак се оказа резултатът за БВП на Япония за първото тримесечие, което за страната се явява последно за финансовата 2020 година. Спадът на индивидуалното потребление заради карантинните ограничения донесе най-силното свиване на третата икономика в следвоенната й история - 5,1%. Властите все пак очакват конюнктурата да се подобри благодарение на активизирането на кампанията по ваксиниране и мерките за стимулиране на бизнеса.

Възстановяването на европейската икономика, което започна миналото лято, изпадна в застой през четвъртото тримесечие на 2020 година и през първото тримесечие на 2021 година, тъй като бяха въведени нови противоепидемични мерки.

Най-отчетлив спад на годишна основа отчете Португалия - 5,4%, в резултат на намаляване на вътрешното търсене, на износа и на чуждестранните туристи. Спрямо предходните три месеца свиването е с 3,3%, по предварителна оценка на националния статистически институт Ine. Така бе прекъснат подемът от 0,2% през четвъртото тримесечие заради ефекта от повсеместните ограничителни мерки срещу вируса. След двумесечен национален локдаун, в средата на март започва смекчаване на режима и правителството очаква тази година БВП да нарасне с 4 %, а през 2022 година - с 4,9 %.

Следва Испания, чиято икономика през първите три месеца се сви с 4,3% на годишна основа и с 0,5% на тримесечна (след 0% през последното тримесечие на 2020-а), под въздействието на ограниченията срещу третата вълна на Ковид-19 и вълната от сняг и студ, сочи предварителната оценка на националния статистически институт. Правителството очаква рязко ускоряване на растежа през 2021 година до 6,5% и до 7% догодина след миналогодишния срив от 10,8% - един от най-големите сред развитите страни. Испания приключи 2020-а с над половин милион нови безработни, най-вече в туризма и хотелиерството.

Дори Германия, икономическият двигател на Европа, се нареди сред "слабите ученици" със спад от 3% на годишна основа в началото на 2021-а. След две тримесечия на растеж, германският БВП се сви с 1,7% през първото тримесечие спрямо предходното в резултат на ограниченията, въведени срещу пандемията, сочат предварителните данни на Destatis.

Латвия отчете минус 2,6% на годишна основа и минус 2,1% на тримесечна основа.

БВП на Италия се е сви с 1,4% спрямо първото тримесечие на миналата година и с 0,4% в сравнение с последното във все така труден икономически контекст, по предварителна оценка на Istat. След най-тежката си рецесия от Втората световна война (-8,9%) Рим очаква подем от 4,5% през 2021 година благодарение на мерките в подкрепа на икономиката, приети от правителството на Марио Драги. За 2022 година се залага на 4,8%.

През първите три месеца тази година, когато във Великобритания бе въведен трети локдаун заради Ковид-19, нейният БВП се е свил с 1,5%. Банк ъв Ингланд (Bank of England) очаква петата по големина икономика в света да се възстанови бързо след отмяната на ограниченията и да нарасне със 7,25% през 2021-а.

Сред лидерите на Стария континент Франция направи изключение и отчете лек икономически подем от 1,5% на годишна основа и 0,4% на тримесечна. След свиването на БВП с 1,4% през последното тримесечие на 2020-а, икономическото възстановяване сега се дължи най-вече на потреблението на домакинствата. Санитарните ограничения обаче продължават да оказват натиск върху активността и правителството се надява на по-отчетливо подобрение след ваксинациите и отмяната на ограниченията. За тази година Банк дьо Франс (Banque de France) залага на растеж от 5,5%, а ОИСР - на 5,9%.

Растежът на годишна основа през първото тримесечие се оказа отрицателен при всички страни с изключение на Франция, Литва (+1 на сто) и Словакия (+0,5 на сто). Румъния е с нулев темп.

БВП на България е намалял с 1,8% спрямо първото тримесечие на миналата година и се е увеличил с 2,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 година, отчете вчера Националният статистически институт. Това е вторият най-добър резултат в ЕС. Най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 84,8%.

Като цяло през първото тримесечие БВП на еврозоната намаля с 1,8% на годишна основа, а на ЕС - с 1,7%. Тримесечните спадове са съответно 0,6% и 0,4%, потвърди вчера Евростат.

Много страни са на ръба на постпандемичен бум, написа неотдавна сп. "Икономист". По данни на МВФ се очаква САЩ да постигнат растеж над 6% тази година, което е с цели 4 процентни пункта над средногодишния темп за периода 2016-2019 година. За Франция се залага на близо 6% (при средно над 1,5% през разглеждания период). За Великобритания са прогнозирани 5,3% (около 1,5%), за Италия - над 4 процента (малко над 1%), за Германия - над 3,5% (над 1,5%), за Япония - над 3% (под 1%).

Ситуацията е безпрецедентна. Разходите нарастват, заетостта се възстановява, но потребителите са предпазливи и може би това е една от причините почти да няма признаци за инфлационни скокове, предизвикани от пандемията.

Според пролетните икономически прогнози от края на миналата седмица се очаква ЕС и еврозоната да се възстановят силно, тъй като делът на ваксинираните се увеличава и ограниченията се облекчават. Икономиката на ЕС ще нарасне с 4,2% през тази година и с 4,4% догодина, а на еврозоната - съответно с 4,3% и с 4,4%. Този растеж ще се дължи на частното потребление, инвестициите и нарастващото търсене на износ от ЕС вследствие на укрепването на световната икономика. Очаква се догодина бюджетните инвестиции като дял от БВП да достигнат най-високото си равнище за повече от десетилетие.