Европейският комисар по бюджета Йоханес Хан призовава за реформа на Пакта за стабилност и растеж (ПСР), за да се приемат по-гъвкави правила за задлъжнелите страни, предаде ДПА.

"Вместо строгата горна граница на държавния дълг от 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), рамките на дълга трябва да се договарят с всяка страна поотделно", посочва Хан пред онлайн изданието на германския в. "Велт".

Тези граници трябва да бъдат реалистични и да бъдат обвързани ясно определени срокове и с конкретни мерки за намаляване на дълга, изтъква еврокомисарят, допълва БТА.

По думите му, в светлината на пандемията от коронавирус вече не е възможно да се групират заедно всичките 19 страни от еврозоната, 24 години след учредяването на Пакта за стабилност и растеж.

Подписаният през 1997 година ПСР втвърдява правилата, установени с Договора от Маастрихт през 1992 година.

Гърция, чийто дълг е 205,6 процента от БВП, или Италия със 155,8 процента, не могат да достигнат целта от 60 процента от БВП в средносрочен план. Според Йоханес Хан дори и санкциите няма да помогнат. Освен това той изтъква, че страните с голям дълг се нуждаят от достатъчно държавни инвестиции, които да доведат до повече постъпления и до намаляване на дълговата тежест чрез по-силен икономически растеж.

Еврокомисарят посочва и необходимостта от структурни промени и консолидиране на разходите. Йоханес Хан очаква през есента да започнат консултации за преразглеждане на Пакта за стабилност.