Европейската комисия съобщи днес, че се въвеждат ограничения на публичните изяви на еврокомисаря по търговията Фил Хоган, след като той по-рано потвърди, че може би ще кандидатства за ръководител на Световната търговска организация (СТО).

Конкурсът в СТО започна тази седмица и приключва на 8 юли. Хоган дотогава няма да участва в събития, свързани с търговската политика на ЕС. Предвижда се изключение за предварително насрочена негова лекция във Флоренция, на която няма да има възможност за задаване на въпроси.

Според говорител на ЕК това се налага заради нуждата вниманието на публиката да не бъде отклонявано от основната дейност на еврокомисаря. Хоган запазва поста си в комисията, а предприетите мерки са предпазни, съгласувани с него и разбираеми при това положение, поясни говорителят. До края на конкурса Хоган ще бъде ограничен при участието си във взимането на решения от името на ЕК, добави той.

Новината съвпада с днешното съобщение на комисията за начало на преглед на европейската търговска политика на фона на промените в общата среда и въздействието на пандемията от Ковид-19. Прегледът ще обхваща включително взаимодействието със СТО.