Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отправи в понеделнико бвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Еврохолд участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати, става ясно от прессъобщение на компанията. Няма информация каква сума е предложила компанията и по какъв начин точно ще се включи в процедурата, след като търгът за бизнеса на ЧЕЗ вече приключи. Еврохолд ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж", пишат от фирмата.

Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.

Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, дружеството не може да даде повече детайли по темата, тъй като те са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга.

Пред чешките медии говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова коментира, че днес дружеството днес е получило оферта и от другия кандидат India Power и следва чешката компания да оцени двете предложения.