Икономическият растеж на еврозоната може да се забави повече от очакваното. Това е едно от заключенията на проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) сред анализатори, което още повече подкрепя сигналите на банката, че ще забави темпото за премахване на паричните стимули, съобщава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

В четвъртък управителят на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че понижението на растежа в 19-членната еврозона може да се окаже по-дълбоко и по продължително, отколкото се смяташе преди това - коментар, възприеман като знак за забавяне на първото лихвено увеличение на банката. 

Според тримесечното проучване на банката - ключов елемент при взимането на решения на срещите на ръководството, ръстът на брутния вътрешен продукт през 2019 г. ще е в размер на 1,5%. Това е под предходните изчисления за 1,8%.

В същото време инфлацията също спада до 1,5% при предишни прогнози за 1,7% и значително под целите на централната банка за стойности от малко под 2%.

Негативен знак за ЕЦБ са и прогнозите за леко понижение и при дългосрочната инфлация, тази за 2023 г. Очакванията са тя да бъде 1,8% при предишни прогнози за 1,9%, което означава, че доверието в способностите на ЕЦБ да изпълни целите си намалява.

Дългосрочните прогнози за растежа също бяха намалени до 1,5% от 1,6%.

ЕЦБ не може да изпълни целите си за инфлация от началото на 2013 г. Въпреки това от банката настояват, че мерките за парични стимули дават резултат и ценовият натиск започва да се натрупва, позволявайки нормализиране на политиките след години на безпрецедентна подкрепа.

ЕЦБ официално прекрати в края на миналата година програмата си за покупка на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, като също така дава сигнал, че възнамерява да увеличи лихвените проценти след лятото.

Пазарите обаче от доста време вече не очакват да се стигне до там, залагайки на увеличение чак към средата на 2020 г.

Според данните на ЕЦБ икономическият ръст през съответната година ще е 1,5% при предишни очаквания за 1,6%. Инфлацията през 2020 г. пък се очаква да е 1,6% спрямо 1,7% преди три месеца.