Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) е на мнение, че икономическият растеж остава слаб, макар че има някои признаци за оптимизъм, след като САЩ и Китай направиха крачка към намаляване на търговското напрежение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Неотдавнашни данни показват, че има "стабилизиране на растежа на еврозоната" според протоколите от заседанието на ЕЦБ на 12 декември, които бяха оповестени днес. Това бе първото заседание по паричната политика под ръководството на новия ръководител на ЕЦБ Кристин Лагард, която пое поста от Марио Драги на 1 ноември.

25-членният управителен съвет все още вижда продължаваща тенденция на слаб растеж в еврозоната.

Големи безпокойства продължава да буди случващото се извън валутния съюз. Еврозоната разчита много на търговията, производителите в региона бяха сериозно засегнати от несигурността около резултатите от търговските преговори между САЩ и Китай.

Възможността за нови мита или вносни такси хвърли сянка върху плановете за инвестиции и върху силно свързаните вериги на доставки в глобалната икономика. САЩ и Китай подписаха първата фаза от търговското споразумение вчера, но световното напрежение във връзка с търговията до голяма степен се запазва.

ЕЦБ предвижда скромен растеж от 1,1 на сто за еврозоната тази година. Компаниите от сектора на услугите и строителството подкрепят растежа, докато производството на стоки като коли и машини за индустрията остава в рецесия.

Икономистът Карстен Бжески от Ай Ен Джи (ING) отбеляза, че протоколите отразяват лекото подобрение в перспективите, изразено от Лагард на първата й пресконференция в деня на заседанието.