Италия може да бъде принудена да замрази част от планираните си разходи тази година, тъй като икономическият растеж на страната е по-бавен от предвижданото, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс и БТА.

Брюксел прогнозира през февруари едва 0,2 процента икономически растеж на Италия тази година, но Домбровскис посочи, че растежът може да се окаже още по-бавен, тъй като световните и вътрешни фактори помрачават перспективите.

Евентуално допълнително понижаване на очаквания растеж ще задълбочи разминаването с оценката на евроскептичното италианско правителство, което е заложило в бюджета си за тази година растеж от 1 процент.

Европейската комисия ще публикува новите си икономически прогнози на 7 май.

Съществуват опасения, че икономиката ще се забави, каза на пресконференция в Букурещ Домбровскис.

Трябва да видим как ще се отрази това на бюджета, допълни той.

Домбровскис отбеляза, че при тази ситуация Италия ще трябва вероятно да замрази 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) разходи тази година, за да спази бюджетните правила на ЕС.

Рим се споразумя в Брюксел, че тези 2 милиарда евро ще бъдат похарчени само ако икономическите условия не се влошат. Сега тази предпазна клауза нормално би трябвало да се активира, каза Домбровскис, който отговаря също за еврото и социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари.