Европейските министри на финансите се очаква днес да включат в черния списък на Евросъюза за данъчни убежища британските отвъдморски територии Бермуди и холандската отвъдморска територия карибски остров Аруба, според източници, цитирани от Ройтерс.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) също са в новия проектосписък, но Италия и Естония не подкрепят включването на емирствата, според документ, до който Ройтерс е имал достъп.

При това най-голямо преразглеждане на списъка от приемането му през декември 2017 година се очаква включените в него държави да се увеличат три пъти спрямо сегашните пет.

Страните от ЕС създадоха черния списък след разкритията за масови схеми за укриване на данъци, използвани от корпорации и богати хора.

Днешната среща на финансовите министри от ЕС бе предхождана от среща на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната.

Ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви снощи, че бъдещият бюджет на еврозоната трябва да подкрепя структурните реформи и инвестиции в страните, ползващи единната европейска валута. Така той обобщи вчерашните дискусии.

Финансовите министри на 27-те страни на ЕС, колкото ще останат след напускането на Великобритания, търсят начини за задълбочаване на икономическата си интеграция.

Бъдещ бюджет на 19-те страни, използващи еврото, и на тези, които са в т.нар. чакалня за присъединяване към еврозоната, е една от основните идеи, която ще бъде разработена по-подробно през следващите три месеца и ще бъде представена през юни.

Има единомислие, че този инструмент трябва да подкрепя както структурните реформи, така и държавните инвестиции, каза Сентену на пресконференция.

Управлението на бюджета ще бъде обсъдено през април, а размерът и приходите му - през следващите месеци. Предстои също така да се реши дали този бюджет ще бъде част от многогодишната бюджетна рамка на ЕС, или ще бъде отделен и до каква степен.