Европейският съюз отпуска финансиране в размер 194 милиона евро на страните от групата Г5 Сахел, за да укрепи техните сили за сигурност и се ангажира да разгледа искането им за анулиране на африканския дълг, предаде Франс прес и БТА.

"Дискутирахме с ръководителите на страните от Г5 Сахел конкретни действия, за да им подпомогнем да отблъснат терористичната заплаха", обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконферетна среща с лидерите на Мали, Нигер, Буркина Фасо, Мавритания и Чад.

"Обявихме, че отпускаме допълнителни 194 милиона евро, за да подсилим силите за сигурност и отбрана на тези страни и да ускорим разгръщането на държавните структури и доставката на основни услуги в уязвимите зони", каза дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел след срещата.

Усилията на ЕС ще бъдат насочени в района на трите граници между Мали, Нигер и Буркина Фасо, обхванат от чести джихадистки атаки.

"Пандемията от COVID-19 не може да ни накара да забравяме до каква степен ситуацията се влошава по всички фронтове, в един регион, в който предизвикателствата са също и наши", допълни Борел.

ЕС предостави вече 4,5 милиарда евро на региона през последните шест години.

"Лидерите на Г5 Сахел са поискали анулиране на африканския дълг, за да може да се справят с цената на усилията срещу пандемията от коронавируса и ЕС ще дебатира този въпрос с други международни партньори, по-специално с Международния валутен фонд", каза Шарл Мишел.