Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че не подкрепя предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп Русия да бъде поканена на среща на страните от Г-7 и за възобновяване на формата Г-8.

Председателстващият Г-7 (Япония, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия), в случая САЩ, има право да изпрати покани до участниците в срещата, но промяната на формата не е в неговите правомощия, поясни Борел, цитиран от БТА. Участието на Русия бе преустановено, докато Москва не промени посоката на поведение и докато обстановката позволи смислен разговор с възстановяването на Г-8. Засега тези необходими условия не са изпълнени, добави той.

Борел допълни, че Русия е била отстранена от срещите заради събитията в Украйна и посочи, че е трудно все още ЕС да повярва, че при сегашните обстоятелства Москва може да се върне в групата. По неговите думи Г-7 е жизненоважна международна рамка между страни, свързани от общи интереси и ценности. Сътрудничеството между единомишленици е важно, още повече в днешните времена, заяви върховният представител.

Кои други са против и защо

Джъстин Трюдо. Канадският премиер заяви, че "срещата на Г-20 е форум, на който западните страни редовно разговарят с множество страни, "с които не винаги имаме прекрасни отношения." "Но Г-7 винаги е била място за откровени разговори между съюзници и приятели, които имат много общо и се надявам да продължа да виждам именно това".

"Русия беше изключена от Г-7 след като навлезе в Крим (през 2014 г.) преди много години и продължаващото й неуважение и пренебрежение към международните правила и норми е причината тя да остава извън Г-7 и причината, поради която ще продължи да е извън нея", заяви Трюдо.

Борис Джонсън. "Русия беше изключена от групата Г-7 след анексията на Крим  и все още не сме видели признаци за промяна на поведението, които биха оправдали повторното й приемане", отбеляза говорител на британския премиер, като подчерта, че Великобритания не би подкрепила подобно предложение. 

А какво е предложението: лична, а не видеоконферентна среща

Домакинът на следващата среща, американският президент Доналд Тръмп, заяви, че ще отложи за септември или по-късно срещата на високо равнище на Г-7, за която той се надяваше да проведе през юли. Президентът разкри, че има намерение да разшири списъка на поканените страни, включвайки лидерите Австралия, Русия, Южна Корея и Индия с мотива, че сегашната група е "много отживяла времето си". 

Личното присъствие на лидерите, според Тръмп, ще се превърне в символ на нормализацията на живота, за която той призовава.

Меркел отказа: Защо

"Към днешна дата, предвид общата ситуация с пандемията, тя (канцлерът Меркел) не може да приеме лично участие, пътуване до Вашингтон." Това заяви на 30 май говорител на германското правителство.

Федералният канцлер благодари на президента Тръмп за поканата за срещата на върха на Г-7, добави говорителят.

Меркел, която е с научно образование, е първият лидер от Г-7, който официално отказва тази покана.

АФП отбеляза, че Меркел, която е на 65 години (на толкова е и японският премиер Шиндзо Абе) е изложена на риск, по-голям от средния, от зараза с коронавирус.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че е "на разположение" да участва лично, но само ако присъстват "всички останали".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази готовност да участва, "ако здравните условия го позволяват". По традиция председателят на ЕС представлява Общността на срещите на Г-7.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви на Доналд Тръмп по телефона, че с готовност ще приеме поканата му да се присъедини към срещата на високо равнище на Г-7 тази година.

Какво мислят в Москва по въпроса

Най-напред руският депутат и експерт по международна политика Константин Косачов заяви, че Русия е готова да се включи в диалог във всякакъв формат, но само на равни начала с останалите участници. "Позицията на наблюдател не подхожда на Русия", категоричен бе той.

Последва изявление на говорителя на Кремъл - Дмитрий Песков, който каза, че не е ясно дали това е официално предложение и че Москва трябва да получи допълнителна информация за предложената среща на върха, включително дневния ред и формата. Песков отбеляза, че руският президент Владимир Путин подкрепя диалога по този въпрос.

Докато се стигна до вчерашния телефонен разговор между Тръмп и Путин, в който американският президент информира руския си колега за своята идея да проведе лидерска среща на Г-7 в разширен формат по-късно тази година.