В Брюксел днес ще се състои тристранна среща за газа във формат Русия-ЕС-Украйна на равнище министри на енергетиката, информира ТАСС.

Основна тема на преговорите ще бъде обсъждането на условията за доставка и транзит на руски газ в ЕС през територията на Украйна от 2020 година, т.е. след края на срока на действащия договор за транзит. ЕК предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен договор за 10 години с гарантиран годишен обем на пренос на газ през украинската газопреносна система. Така Киев ще може да получи постъпления до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзита на газ. Русия предлага просто да се удължи с една година срокът на действащия договор, припомня агенцията.

В тристранните консултации ще участват ръководителят на Газпром Алексей Милер и шефът на Нафтогаз Андрей Коболев, съобщи Европейската комисия.

Преди това заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович ще има двустранни срещи с делегациите на Русия и Украйна. Москва ще бъде представена от министъра на енергетиката Александър Новак, а Киев - от министъра на енергетиката и околната среда Олексий Оржел.