Държавите от ЕС обединяват сили, за да извършат проверка кое запорирано по силата на европейските санкции руско имущество може да бъде използвано за възстановяването на Украйна, съобщи Европейската комисия, на която се позова БТА.

Отбелязва се, че досега е наложен запор на имуществото в ЕС на руски олигарси за 10 милиарда евро и са предотвратени парични преводи за 196 милиарда евро. Предвижда се съвместната работа на европейските служби да бъде оглавена от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

Службите ще проверяват кои от гражданите на Русия и Беларус, засегнати от санкциите, попадат в списъци на извършители на данъчни нарушения и престъпления. Ще бъдат извършени допълнителни данъчни проверки и ще бъдат потърсени данни за опити за заобикаляне на санкциите. Проверките ще бъдат извършени в сътрудничество с държави извън ЕС.

В случаите, при които има законово основание, имуществото ще бъде отнемано, отбелязва комисията. Наскоро ЕК уточни, че не във всички държави от ЕС отнемането на такова имущество е разрешено от закона, ако е собственост на гражданин или дружество, срещу които няма наказателно преследване.

Комисията днес съобщи, че осигурява 7,25 милиона евро за дейността на Международния наказателен съд. Средствата ще послужат за разследването на извършените престъпления в хода на войната в Украйна, в което засега участват 13 държави от ЕС.