Върховната представителка на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини обяви вчера в Ню Йорк създаването на бартерна система, за да продължи търговският обмен с Иран, като се избегнат американските санкции, предаде Франс прес.

Решението беше обявено ден преди днешната реч на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН, в която се очаква той да призове за мобилизация срещу Техеран.

Инициативата има за цел да бъде спасено иранското ядрено споразумение от 2015 година въпреки оттеглянето на Вашингтон през май.

В кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН Могерини се срещна вчера с висши представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран.

"Тази система ще позволи на европейските компании да продължат да търгуват с Иран в съответствие с европейското право", посочи Могерини след срещата.

Тя припомни, че на равнище ЕС решението за създаване на такъв механизъм вече е взето, така че към него биха могли да се присъединят и други страни.

Според европейски източници този "инструмент със специално предназначение" (Special purpose vehicle - SPV) ще функционира като търговска борса или модерна бартерна система на основата на продажбата на ирански петрол - основен ресурс на страната.

Ако например Иран продава петрол на Испания, а Германия доставя на Техеран стоки от машиностроенето, сумата, съответстваща на доставката на петрол, ще послужи за директно плащане на германския доставчик.

Това ще бъде един вид камара, която проверява дали стойността на изнесените и внесени от Иран стоки се компенсира, обясни френски дипломатически източник.

Механизмът "имунизира" купувачите и продавачите, като се избягват доларови трансакции, които могат да ги изложат на американски санкции.

На 4 ноември нова вълна американски санкции ще бъде насочена пряко към износа на ирански петрол и банковите операции с тази страна, която де факто ще се окаже изключена от международните финансови вериги.

Новите канали за плащане би трябвало "да успокоят икономическите актьори", изтъкна Могерини пред журналисти. Тя подчерта, че запазването на иранското ядрено споразумение е в интерес на международната общност.