Европейският съюз отпуска 720 милиона евро за проект за синхронизиране на енергийните системи на балтийските страни до 2025 година, съобщи на пресконференция в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ТАСС.

"Днес е много важен ден за Европа. Правим голяма крачка към обединението на Европа и показваме европейската солидарност в действие. Миналата нощ отпуснахме 720 милиона евро, за да се свърже балтийската енергийна система с останалата час от Европа", посочи Фон дер Лайен.

По думите й, "настъпи моментът да сложим край на изолацията на балтийския енергиен пазар", който според нея едва ли може да получи по-добро наименование от това - Хармонична връзка.

"Това ще намали свръхзависимостта на региона от единствения източник на енергия (Русия - бел. ТАСС), съединявайки го в пълна хармония с останалата част от Европа", подчерта ръководителката на ЕК.

През 2019 година ЕК и ръководителите на Полша и балтийските страни подписаха в Брюксел пътна карта за десинхронизиране на енергийната система на Прибалтика с Русия и нейното синхронизиране с континенталната част на ЕС през Полша до 2025 година.

Въпреки 15-те години членство в ЕС, Литва, Латвия и Естония остават членки на енергийния кръг БРЕЛЛ - единната енергийна система с Беларус и Русия - към която според съществуващия меморандум ще бъдат част поне до 2025 година.

През 2019 г. ЕК отпусна грант от 323 милиона евро в рамките на програмата Обединена Европа за синхронизиране на енергийните системи на ЕС и балтийските страни. Брюксел обяви, че тези средства ще покрият 75 процента от стойността на работата по синхронизирането на този етап. Тогава обаче ЕК посочи, че сумата включва само инфраструктурни разходи. За създаването на производствени мощности, за да бъде адекватно заместен обемът на закупуваното от Русия електричество, са необходими още най-малко 1 милиард евро, отбелязва ТАСС.