Европейската комисия разреши днес на седем страни членки на ЕС, сред които Германия и Франция, да отпуснат държавна помощ в размер на 3,2 милиарда евро за развитие на сектора за електрически батерии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Инвестициите на тези държави - Германия, Франция, Италия, Полша, Белгия, Швеция и Финландия - се очаква да позволят да бъдат мобилизирани допълнително 5 милиарда евро частни инвестиции, уточни в комюнике Брюксел. Комисията намира тези субсидии за съвместими с правилата за държавните помощи в ЕС.

"Одобрената помощ ще позволи да се гарантира, че този важен проект ще върви напред без да нарушава прекомерно конкуренцията", подчертава еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана в съобщението.

Този важен проект от общ европейски интерес ще включва консорциум от 17 компании, преки участници, сред които производителя на автомобили Бе Ем Ве (BMW), химическите гиганти БАСФ (BASF) и Солвей (Solvay), нo и малки и средни предприятия (МСП), някои от които са представени в няколко държави членки.

Тези компании ще си сътрудничат тясно помежду си и с над 70 външни партньора, включително МСП и публични изследователски организации от цяла Европа, се допълва в комюникето. Те ще имат за цел да разработят литиево-йонни батерии, които имат по-дълъг живот, презареждат се по-бързо и са по-безопасни и по-екологични от батериите, които се предлагат на пазара.

Германия е получила зелена светлина да инвестира до 1,25 милиарда евро. Следват Франция (960 милиона евро), Италия (570 милиона евро), Полша (240 милиона евро), Белгия (80 милиона евро), Швеция (50 милиона евро) и Финландия (30 милиона евро).