Европейският съюз може да предложи спешна финансова помощ на страните членки, които биха пострадали икономически при евентуален Брекзит без споразумение, информира Франс прес, цитирана от БТА.

На сайта си Европейската комисия съобщава за предложение за реформа на фонд "Солидарност" на ЕС, създаден през 2002 година в подкрепа на правителствата и регионите, засегнати от големи природни бедствия.

Според резюме на предложението фондът може да окаже парична подкрепа за справяне с финансовите тежести, причинени на страните членки от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Не е посочена дата, на която трябва да бъде взето решение по въпроса, но в сряда (4 септември) е първото заседание на еврокомисарите след лятната ваканция.

Великобритания трябва да напусне съюза до 31 октомври с или без споразумение. Икономистите се опасяват от Брекзит без сделка заради тежките икономически последици.

Фонд "Солидарност" бе създаден след опустошителните наводнения, засегнали Централна Европа през 2002 година. Оттогава е предоставил помощи за над пет милиарда евро за справяне с около 80 различни природни бедствия.