ЕС насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран, тъй като страната спазва ангажиментите си по ядреното споразумение. Това заяви днес ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини, която е на посещение в Нова Зеландия, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Европейците сами решават с кого искат да търгуват, заяви Могерини.

"Правим най-доброто, на което сме способни, за да задържим Иран в споразумението; Иран да продължи да се възползва от икономическите придобивки, които сделката носи на иранския народ, защото вярваме, че това е в интерес на сигурността не само на нашия регион, но и на света", допълни европейският топ дипломат.

ЕС активизира днес блокиращия регламент, който трябва да защити европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран. Механизмът се задейства автоматично в 06:00 часа брюкселско време (07:00 часа българско време), когато влезе в сила и решението на САЩ отново да наложат на Техеран тежките икономически санкции, която бяха вдигнати след историческото споразумение за ядрената програма от 2015 година.

Първата група санкции, засягащи финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти, влезе в сила в полунощ източноамериканско време (07:01 ч. българско време). През ноември ще влязат в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

Европейските съюзници заявиха, че дълбоко съжаляват за решението на Вашингтон.

"Насърчаваме най-вече малките и средноголеми компании да засилват бизнеса си с и в Иран като част от нещо, което за нас е приоритетен въпрос на сигурността", подчерта Могерини в Нова Зеландия.

Търговията между Иран и ЕС е "основна част от правото на Иран да получи икономически преимущества в замяна на стореното от Техеран досега, което се изразява в спазване на всички задължения, свързани с ядрената програма", допълни тя.

Европейският блокиращ механизъм обявява за недействителни на европейска територия екстериториалните санкции на САЩ срещу Иран, забранява на европейските компании да ги изпълняват, както и забранява изпълнението на решения на чуждестранни съдилища, основаващи се на санкциите.