ЕС и Китай са близо до постигане на дългоочаквана сделка за инвестициите. 27-те членки проправиха в понеделник, 28 декември, пътя за споразумение за взаимна защита на инвестициите между ЕС и Китай. Това стана възможно, след като в преговорите бе постигнат напредък по ангажиментите на Пекин за борба с принудителния труд. Това съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

Информирани от Европейската комисия за положителния развой в преговорите с Китай напоследък, включително по въпроса за условията на труд, постоянните представители на държавите от ЕС "приветстваха широко този напредък" и "пътят за политическа зелена светлина бе разчистен", съобщи дипломатически източник.

Германия, която председателства Съвета на ЕС до края на годината, е констатирала, че нито една от делегациите не се е обявила против подготвяното споразумение и така пътят за политическата му подкрепа е отворен, съобщи и "Файненшъл таймс".

Очаква се официално съобщение от Брюксел и Пекин "до края на седмицата", потвърди друг дипломат.

Какво ще даде споразумението на двете страни по него

Пактът, който се очаква да бъде финализиран тази седмица, ще даде на фирмите от ЕС по-добър достъп до китайския пазар и ще подобри условията на конкуренция, отбеляза Би Би Си (BBC).

Разговорите за инвестиционната сделка започнаха през 2014 г., но от години са в безизходица по редица въпроси. Но нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай може и да е спомогнало за промяна на китайската позиция, според официални представители.

Сделката ще е твърде важна и следва по петите търговското споразумение на Великобритания с ЕС след Брекзит, което беше обявено на 24 декември.

Множество съобщения отбелязват, че сделката между ЕС и Пекин ще отвори производствения сектор на Китай за компании от Общността, както и строителството, рекламата, въздушния транспорт и телекомуникациите.

Един от проблемите в преговорите беше искането на Китай за достъп до енергийния пазар на ЕС, предвид чувствителността на сектора за националната сигурност на страните членки. Очаква се сделката да даде на Пекин достъп до малка част от европейския сектор за възобновяема енергия на реципрочна основа.

Договорът има за цел също така да премахне бариерите пред инвестициите в Китай, като учредяване на съвместни дружества, а също така и ограниченията върху чуждестранната собственост в определени индустрии.

След като бъде постигната очакваната сделка, тя трябва да бъде ратифицирана от Европейския парламент, процес, който може да започне едва през втората половина на 2021 г. За март 2021 г. е предвидена ратификацията на сделката ЕС - Великобритания. Дотогава тя се прилага условно от двете страни.

Франс прес отбеляза, че не става дума за споразумение за свободна търговия, а за текст, чиято цел е да гарантира условията на дейност на предприемачите, когато те инвестират в ЕС и в Китай. Но това е изключително важно двустранно споразумение, което според официални представители на ЕС ще осигури на ЕС такива условия на китайския пазар, с каквито се ползват САЩ, които получиха някои предимства благодарение на споразумението за първата фаза на всеобхватното търговско споразумение между Пекин и Вашингтон.