От началото на февруари, когато влязоха в сила ограничения за износа на ваксини срещу ковид от ЕС, са били подадени 103 заявки. Това съобщи говорител на Европейската комисия, съобщи БТА.

Той уточни, че всички искания за износ са били удовлетворени и ваксините са били изпратени към 25 чужди държави. Говорителят отбеляза, че засега износът не пречи на имунизационната кампания в ЕС.

По неговите думи може да се очаква, че ЕС ще бъде в състояние да изпълни целта до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните европейци. Държавите от ЕС сами преценяват как да постигнат тази цел, допълни говорителят в отговор на въпрос дали знае за страни, където се поставя само по една доза с цел ускоряване на имунизацията.

Възможно е държави от ЕС да се договорят за преразпределение на полагаемите количества ваксини, посочи говорителят. Той не потвърди и не отрече съобщения в медиите, че ЕК е успяла да договори с производителите цени на ваксините, далеч по-ниски от първоначалните искания на фармацевтичните дружества. По неговите думи, отговорността за въздействието на ваксините е въпрос, далеч по-важен от цените на препаратите.

Никога не сме коментирали цените, действахме като инвеститор от името на държавите в ЕС, заяви говорителят по повод вложените от европейския бюджет няколко милиарда евро за развитието на ваксини. Той уточни, че Европейската агенция по лекарствата не е издавала препоръки за ограничаване на възрастовите групи, при които се използва ваксината на "АстраЗенека". Говорителят добави, че държавите от ЕС могат да въвеждат допълнителни ограничения, стига да не бъдат в противоречие с препоръките на лекарствената агенция.