ЕС е готов да включи автомобилния сектор в евентуално търговско споразумение със САЩ заяви еврокомисарката за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Франс прес и ДПА.

"Готови сме да сведем до нула нашите мита, дори за автомобилите, ако Вашингтон направи същото. Трябва да бъде реципрочно, изтъкна тя пред търговската комисия в Европейския парламент.

"Това ще бъде добре за нас в икономически план и добре за тях. . .Ще го направим, ако те го направят. Ще видим", отбеляза Малмстрьом, изразявайки надежда да бъде приключена договорката до края на 5-годишния мандат на Европейската комисия, изтичащ на 31 октомври 2019 година.

В края на юли президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се ангажираха да работят съвместно за премахване на митата, нетарифните бариери и субсидиите за промишлените стоки, но с изключение на автомобилите.

Еврокомисарката днес отново отбеляза, че селскостопанският сектор и обществените пазари са изключени от преговорите, които неин екип води със САЩ.

От 1 юни влязоха в сила американски наказателни мита за ЕС от 25 процента за вноса на стомана и 10 процента за алуминия, които накараха Брюксел да въведе ответни мерки за някои стоки, внасяни от САЩ.

След това американската администрация беше натоварена да определи дали да бъдат наложени допълнителни мита до 25 на сто за вноса на коли. Преговорите между Тръмп и Юнкер позволиха поне временно да бъде отстранена тази заплаха, която безпокоеше особено много Германия, чийто автомобилен сектор изнася много за Северна Америка.

Пред евродепутатите Малмстрьом увери, че не става въпрос за възобновяване на непопулярното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП), останало на мъртва точка след идването на власт на Доналд Тръмп.

"Имаме големи разногласия със Съединените щати по търговската политика", подчерта тя.