Опитът да се договори отказ от патентните права върху ваксините срещу COVID-19 срещна съпротива. Западните държави отказаха да започнат разговори с група развиващи се страни, които се надяваха да отнесат въпроса към Световната търговска организация (СТО). Това съобщиха дипломати, цитирани от ДПА.

Страни като Индия и Южна Африка искат тези патенти временно да отпаднат, за да се увеличат световните доставки на ваксини, допълва БТА.

При неофициални консултации в СТО търговски дипломат от Южна Африка е обвинил индустриализираните страни, че са отговорни за сегашния недостиг на ваксини. Това казаха след края на разговорите участници, пожелали анонимност.

Пратеникът на Южна Африка е заявил, че западните фармацевтични компании са предоставили разрешителни за производство на малък брой компании, въпреки че страни като Куба, Индонезия и Тайланд също са в състояние да произвеждат ваксини.

Пратеници на други развиващи се страни са критикували ЕС и други държави, че изкупуват произведени количества, а се противопоставят на освобождаването от патенти.

ЕС се е мотивирал по време на онлйан разговорите в СТО с това, че защитата на ноухауто на фарамацевтичните компании е абсолютно необходимо, за да се насърчава иновацията.

САЩ са отбелязали, че фармацевтичната индустрия не би поела огромните финансови рискове, свързани с ваксините срещу COVID-19, ако няма правата да произвежда и продава продуктите си, посочва участници в разговорите.