Бюджетните планове на Италия за догодина не изглеждат реалистични и вероятно ще бъдат в разрез с правилата на еврозоната. За това предупреди днес Генералната конфедерация на италианската промишленост Конфиндустрия (Confindustria), цитирана от ДПА и БТА.

Заложеният дефицит от 2,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2020 година "е проблематичен", тъй като правителството не разяснява как възнамерява да изпълни тази цел, коментира конфедерацията.

"Има много голям риск да не бъде спазена превантивната част от Пакта за стабилност и растеж", отбелязва организацията, имайки предвид правилата за бюджетната дисциплина на еврозоната.

Коментарите са част от доклад за икономическата перспектива на Италия, отчитащ, че страната "е на границата между възстановяване и рецесия".

Конфиндустрия прогнозира, че италианският БВП ще нарасне с 0,4 на сто през 2020 година, приемайки, че управляващите ще изпълнят ангажимента да не вдигат данъка върху продажбите, което би възлязло на 23 милиарда евро (25 милиарда долара).