Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред депутати от управляващата партия, че управителят на централната банка Мурат Четинкая е освободен заради отказа му да намали лихвените проценти, съобщи Ройтерс, като се позовава на вестник Хюриет.

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая, мандатът на когото изтичаше през 2020 г., беше сменен вчера с президентски указ със заместника си Мурат Уйсал.

"Ние многократно му казвахме на срещи, посветени на икономиката, че трябва да намали лихвените проценти. Казахме му, че намаляването на лихвите би помогнало за спадането на инфлацията. Той не направи това, което е необходимо", е казал Ердоган.

Според Хюриет Ердоган е дал тези обяснения за освобождаването на Четинкая на среща с депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Според правителствени източници Ердоган е раздразнен от това, че турската централна банка задържа основния лихвен процент на равнище от 24 процента от септември насам, за да подкрепи обезценяващата се турска лира.

Вчера Уйсал разпространи писмено изявление, в което казва, че ще провежда независима монетарна политика, фокусирана върху постигането на стабилност на цените. Въпреки това изявление критиците смятат, че този ход отново показва, че Ердоган упражнява пълен контрол върху монетарната политика и Турция ще преживее период на бързо намаляване на лихвения процент.

"Решението (на Ердоган) значително подкопава каквото доверие беше останало в турската централна банка. То също дава сигнал, че цялостната институционална деградация продължава неконтролируемо", казва Волфанго Пиколи от лондонската консултантска фирма за политическия риск Тенео.