Турция възнамерява да окаже съдействие за включване на Босна и Херцеговина в проекта "Турски поток", заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в Анкара след разговори с членовете на колективното босненско Председателство Милорад Додик и Шефик Джаферович, предаде ТАСС, като се позовава на турския телевизионен канал "А хабер".

"Ние обсъдихме днес възможности за укрепване на нашите икономически и търговски отношения от гледна точка на това, че икономическото развитие на Босна и Херцеговина ще съдейства за благосъстоянието, стабилността, единството и целостта на тази страна. Ние с радост констатираме, че обемът на двустранната търговия продължава да нараства. Турция ще окаже освен това всестранна подкрепа за включване на Босна и Херцеговина в "Турски поток", отбеляза Ердоган.

"Актуализираното споразумение за свободна търговия, което подписахме днес, ще допринесе за това да достигнем обем на търговията от 1 милиард долара", посочи Ердоган, цитиран от в."Миллиет" и БТА.

Той изрази увереност, че подписаният меморандум за разбирателство за проекта за автомагистрала Сараево-Белград ще има силен ефект за стабилността на Босна и Херцеговина.

Ердоган заяви, че продължава да насърчава турския частен сектор да инвестира в Босна и Херцеговина.