Онези, които не успяха да поставят Турция на колене с валутните курсове, лихвите и с дипломация, сега се опитват да извършат операция чрез храните. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на предизборен митинг в рамките на кампанията за местните избори на 31 март, пише в. "Стар", цитиран от БТА.

Вчера Ердоган участва в митинги в градовете Кастамону и Чорум, където отново засегна темата за високите цени на плодовете и зеленчуците в Турция, която през последните дни присъства трайно в много от речите му.

"До днес по нито един въпрос не са успели да накарат Турция да се огъне, така както искаха. Световните сили и техните подизпълнители отвътре не можаха да ни превърнат в част от собствения си дневен ред. Не се получи с курса, с лихвите, с дипломация, с внушения, сега се опитват да ни натикат в ъгъла с лук, картофи и чушки", каза Ердоган и добави: "Ние дадохме нужния урок на онези, които сеят хранителен терор. Да видим какво следва занапред".

"Спирачка на хранителната мафия" - така озаглавява в. "Милят" днешната си публикация по темата за скока на цените на плодовете и зеленчуците и предприетите от правителството мерки за борба със спекулата. От понеделник в Турция бяха открити "регулационните пунктове за продажба" на земеделска продукция директно от общините. Евтините цени на тези пунктове доведоха до спад и в магазинната мрежа, където за 48 часа цените паднаха наполовина, пише "Йени шафак".

Вестникът предлага актуална справка за цените на зеленчуците във водещи хипермаркети в Турция. Във всичките се наблюдава рязко поевтиняване, като поради увеличения интерес на клиентите някои от магазините са въвели ограничение за покупка до два килограма, а в други някои от най-търсените зеленчуци като чушки и патладжани са се изчерпали, пише още "Йени шафак".

"Цените са като през лятото", отбелязва в. "Милят", цитирайки думите на доволен клиент на общинските пунктове за продажба. Вестникът посочва, че в някои случаи цените на земеделската продукция са били увеличавани от веригите хипермаркети между 5 и 10 пъти над изкупните цени на производителите.

"Само за ден приключи хранителният тероризъм", отбелязва и в. "Гюнеш", според който "заговорът, устроен от спекулантите преди изборите, е гръмнал в техните собствени ръце", след като народът се стекъл към общинските пунктове за продажба. "Опозицията не е доволна", отбелязва още проправителственият вестник, като цитира коментари на опозицията за "опашки на бедността" в Турция.