Технологичният гигант Епъл (Apple) ще изплати на доставчика на процесори Куалком (Qualcomm) до 4,7 милиарда долара в съответствие с договореностите за прекратяване на съдебен спор, свързан с обвинения срещу компанията от Купертино за нарушаване на авторските права на три патента, предаде ТАСС, позовавайки се на финансовия отчет на Куалком.

Продължаваме да проучваме въздействието на нашите договорености върху счетоводството. Финансовите ни разчети за третото тримесечие на финансовата 2019 г. включват приходи на стойност между 4,5 и 4,7 милиарда долара в резултат на уреждане на спора и получаване на плащания от Епъл, се посочва в отчета за изтеклото второ тримесечие на финансовата година, приключило на 31 март. Куалком уточнява, че е отчел размера на глобата в прогнозата за приходите и чистата си печалба за следващото тримесечие.

На 16 април Епъл и Куалком постигнаха споразумение по разногласията си за патенти и доставки на процесори. Компаниите прекратяват всичките си съдебни спорове, като Епъл ще трябва да плати на Куалком глоба, чиято точна сума тогава не бе посочена. По-рано федералният съд на Сан Диего задължи Епъл да плати около 31 милиона долара.

Постигнатата договореност между двете компании предвижда запазване на патентното споразумение за шест години, с възможност то да бъде продължено с две години. Освен това остава в сила безсрочен договор за доставка на компоненти, който бе сключен по-рано между двете компании.