Европейският парламент прие днес призив държавите в ЕС да спрат субсидиите за изкопаеми горива. ЕС трябва да обещае на конференцията на ООН за измененията в околната среда в Мадрид нулево замърсяване с парникови газове до 2050 година, се посочва в приета резолюция.

ЕП призовава Европейската комисия да прави законодателни и бюджетни предложения в пълно съответствие с целта за ограничаването на затоплянето под 1,5 градуса по Целзий. Евродепутатите приеха и резолюция, в която призовават ЕС да представи стратегия за спиране на замърсяването възможно най-скоро и най-късно до 2050 година, се посочва в съобщението на ЕП.

Евродепутатите призовават председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да предвиди цел от 55 на сто намаление на парниковите газове до 2030 година. Според ЕП сегашните цели за "изчистване" на морския и въздушния транспорт не са достатъчни.

Всички страни трябва да включат емисиите от международния морски и въздушен транспорт в своите планове за национален принос за опазването на околната среда, ЕК следва да предложи включването на морското дело в схемата на ЕС за търговия с емисии, настоява ЕП. В резолюцията се допълва, че страните в ЕС трябва поне да удвоят вноските си във фонда за околната среда.

ЕК предложи цел от нулево замърсяване до 2050 година, но Европейският съвет още не е дал одобрение заради съпротивата на Полша, Унгария и Чехия, отбелязва ЕП.