Комисията по транспорт в Европейския парламент повече няма да обсъжда и приема предложения за нови правила в международните товарни превози. Това съобщиха за БТА от институцията.

Европарламентът вчера отхвърли приетите от тази комисия промени, гласувани в началото на месеца. ЕП реши, че през юли ще обсъди и гласува законодателните текстове на пленарна сесия. Предвижда се дотогава да бъдат приемани допълнителни предложения за поправки.

Едва след като окончателно промените бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала, се очаква да бъдат дадени пълномощия за преговори с Европейската комисия и Съвета на ЕС. В хода на тристранните преговори са възможни допълнителни изменения на правилата. Когато бъдат утвърдени, те ще бъдат върнати за гласуване на второ четене в ЕП.

Трите институции трябва да постигнат съгласие по определението за "дом" на водачите на превозни средства в международния транспорт, по правилата за почивка, за цялостна дейност на фирмите в тази област, както и за заплащането на водачите. Правилата обхващат и средствата за надзор на спазването на законодателството с въвеждането на електронни проследяващи устройства в превозните средства.