Европейският парламент одобри снощи създаването на фонд в бюджета на ЕС, насочен към постигането на справедливост при преминаването към природосъобразно производство.

Фондът ще разполага със 17,5 млрд. евро и ще бъде в полза главно на най-слабо развитите и отдалечените региони. Средствата няма да бъдат влагани в дейности за изгаряне на отпадъци и използване на изкопаеми горива, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Проектите, финансирани от фонда, трябва да бъдат за преструктуриране, създаване на работни места, преквалифициране и чиста икономика. Средства няма да бъдат отпускани за закриването или строителството на ядрени електроцентрали.

Ако държавите от ЕС не се обвържат с целта за постигане на природосъобразна икономика до 2050 г., ще имат достъп само до половината средства от фонда. Одобрените проекти ще бъдат финансирани до 85 на сто от европейския бюджет в по-слабо развитите региони, със 70 на сто за регионите в преход и с 50 на сто в по-развитите региони.

Къде ще се вложат парите в България и колко са

"Парите от фонда се разпределят посредством регионални планове. В България сме изготвили три такива - за Перник, Кюстендил и Стара Загора, които са трите наши въглищни района. Така че инвестициите биха се насочили там." Това каза пред БНР преди дни евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков, който е член на комисията по регионално развитие.

На въпрос дали тези средства ще са достатъчни за тези три региона, Новаков отговори, че "със сигурност не са достатъчни изцяло".

"Говорим за 1,3 млрд. евро до 2027 година по текущи цени, като 570 млн. евро ще дойдат по линия на многогодишната финансова рамка, а още 730 милиона - по линия на инициативата "Ново поколение Европа". По този начин се нареждаме на пето място в ЕС по дял на усвояване. Полша е на първо място - почти 20% от целия план отиват там. Очаква се най-активно да инвестираме по Фонда за справедлив преход през 2022 и 2023 година - по 370 милиона евро всяка година", обясни Андрей Новаков.