Европейският парламент призова днес за създаването на финансова полиция на ЕС. ЕП подкрепи с 505 гласа "за", 63 "против" и 87 въздържали се подготвени от специалната парламентарна комисия за финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци.

Европейската комисия трябва незабавно да започне работа по създаването на финансовата полиция на ЕС и звено за финансово разузнаване, заявява мнозинството. Липсва политическа воля в държавите от ЕС за справяне с данъчните измами и избягването на данъци, както и с финансовите престъпления, се посочва в приетия текст.

Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта и Холандия проявяват черти на данъчни убежища и улесняват агресивното данъчно планиране, заявява ЕП. Схемите за "златни визи и паспорти" постепенно трябва да бъдат прекратени. Малта и Кипър застрашават целостта на общите изисквания за предоставяне на данни, добавят евродепутатите. Дания, Финландия, Ирландия и Швеция възразяват срещу системата за данък върху цифровите услуги. Схемата за измами "cum-ex" ясно показва, че многостранните, а не двустранните данъчни споразумения, са пътят напред. Изобличителите и разследващите журналисти трябва да бъдат много по-добре защитени, необходим е фонд на ЕС за подкрепа на разследващата журналистика, се посочва в резолюцията.

Специалната комисия на ЕП бе създадена след разкритията в последните пет години - "Люкслийкс", "Досиетата от Панама", "Футбол лийкс" и "Досиетата от Рая". Евродепутатите от тази комисия предприеха четири мисии за установяване на обстоятелствата в САЩ, остров Ман, Естония, Дания и Латвия, се отбелязва в съобщение на ЕП.