"Играта на котка и мишка трябва да приключи", призова миналия петък /4 декември/ председателят на Европейският съвет Шарл Мишел, визирайки многократните движения и предизвикателното поведение на Турция в региона.

Предупреждението му към южната ни съседка дойде само дни преди ключовата "среща на върха" тази седмица /10 - 11 декември/, на която държавните и правителствени лидери на страните-членки на ЕС ще обсъждат следващите си стъпки спрямо Анкара и евентуално налагане на санкции срещу нея заради незаконните й сондажни проучвания и нарушения срещу Кипър и Гърция.

Преди това президентът на Турция обяви, че няма да толерира "игри на дипломация" в международния спор за правата върху офшорните ресурси в Източното Средиземноморие. Това се случи точно в разгара на европейските дипломатически усилия, целящи да убедят Анкара да прекрати действията си в оспорваните от нея води на Гърция и Кипър.

3е-news.net

Страната ще продължи сондажните си проучвания и решително ще защитава своите и на кипърските турци права върху природния газ край острова докато бъде постигнато "справедливо споразумение" за него, закани се още турският лидер по време на провокативното си посещение в окупираната северна част на Кипър /15 ноември/.

Конфронтацията в региона се засили още повече, след като през октомври протурският националист и хардлайнер Ерсин Татар, протеже на Анкара, който стриктно изпълнява нейния дневен ред, бе избран за лидер на кипърските турци /т. нар. "президент" на непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република/.

В пълно "единодушие" с президента Ердоган той обяви "суверенните" права на кипърската турска общност върху енергийните ресурси край острова, както и законните права на Турция да сондира в тези морски територии "в съответствие с международното право".

Ескалиращият по този начин енергиен конфликт, заедно с новите препятствия пред решаването на Кипърския въпрос заради позицията на Ердоган-Татар за създаването на две държави на острова на базата на суверенното равенство, изправиха ЕС пред още по-голямо предизвикателство.

А изясняването на ситуацията в Източното Средиземноморие е критично важно за отношенията на ЕС-Турция, тъй като засяга общата им политика и интересите на страните-членки в по-широк план - за разширяване на митническия съюз, либерализация на визовия режим, проблемите на миграцията