Предвидените от държавата помощи за бизнеса ще стигнат за поддържането на минимален брой работни места, смята финансистът Емил Хърсев. Пред bTV той отбеляза, че българската икономика се справя сравнително добре, а прогнозите са били доста мрачни.

Хърсев даде пример с добивната и преработващата промишленост у нас, които са по-слабо засегнати от очакваното.

"Всяка една криза създава риск от загуба на работни места. Реални пари стигат до хората, но размерът им е недостатъчен. Кризата се управлява добре по отношение на това, че се позволява да се запази работоспособността на икономиката, не се допусна голямо свиване", коментира финансистът. Според него обаче много заведения няма да отворят след края на ограниченията. 

"Загубата на всяко работно място, на всеки лев, си е загуба и тя е точно толкова опасна, колкото и пандемията", каза Хърсев.

Финансистът изтъкна, че банковата (кредитната) ваканция до март 2021 г. ще даде глътка въздух на всички, които са засегнати. Той отбеляза, че около 1/5 от подадените заявления са на кредитополучатели, които са фалирали преди COVID-19 да окаже влияние върху бизнеса.

"Те не са пострадали от кризата, те са си били в такова състояние на неплатежоспособност. Сега се прави опит за възползване от мерките заради кризата", каза Хърсев.