Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви днес, че преговорите с "Газпром" за цената на природния газ се водят от страна на правителството. Повод за изказването стана телефонния разговор На Румен Радев с Владимир Путин, в който от пресцентъра на българския президент заявиха, че е била засегната и цената на синьото гориво.

Теменужка Петиков напомни днес, че цената, съгласно споразумението, което "Газпром" подписа с ЕК по повод антимонополното дело, водено от Комисията срещу компанията, се определя на база преговори между съответните компании.

Ето какво сподели по темата енергийният експерт Еленко Божков пред Dir.bg.

- Г-н Божков, ще отпадне ли пряката връзка на цената на газа, която в момента е вързана към тази на дериватите на петрола тип "Брендт", при новите преговори с "Газпром"?
- Такава е идеята, но очаквам в края на месеца "Булгаргаз" да обяви подробности около преговорите.

- Как ще се формира цената на газа, имате ли информация?
- Това, което знам до момента, е, че формулата ще се промени. Вече няма да зависим от цената на дериватите на петрола, а като основа за формирането на цената на газа у нас ще се ползва среднопретеглена цена на природен газ от три европейски борси. Това със сигурност е добре за България, защото цената на газа ще падне.

- Бихте ли казал с колко?
- Точна сума не мога да кажа, но може да разсъждаваме по темата. В момента ние плащаме над и около 250 USD за 1000 кубични метра. В същото време на една от най-големите борси в Европа - тази в Холандия, газът се търгува за около 110 USD. Сами виждате разликата. Ако приемем, че договорим такава средна цена, то към нея трябва да добавим около 40 USD доставка. Това зависи от въпроса откъде я взимаме. И така цената да стане 140-150 USD за 1000 кубика, примерно. Това е осезаемо намаление.

- Значи България в този конкретен случай печели от "големия казус", по който ЕС преговаря с "Газпром", относно монополното влияние на руския гигант?
- Да, натискът, който оказа ЕС на Русия, в случая работи и в наша полза, както и на още 4 държави от ЕС. Освен това имайте предвид, че руснаците са не по-малко заинтересовани от това да са конкурентни на спотовите цени на втечнен газ към момента.

Но тук има и нещо друго. България е на стратегическо място в Европа. Това обстоятелство трябва да се използва максимално, защото всички така наречени "консенсусни прогнози" сочат, че в Европа предстои потребление на не по-малко от 60 милиарда кубични метра природен газ годишно. Относно възможности това потребление да се осъществи с втечнен газ от САЩ, Катар или Латинска Америка, съм скептичен, защото и там се появи по-евтин конкурент - ямалският втечнен газ. Тоест, ролята на България като транзитираща държава на руски тръбопроводен газ, съвсем не е загубена и може успешно да се използва както за печалба от транзит и съхранение, така и за постигане на ниски цени за вътрешния ни пазар.