Политизирането на проектите в областта на енергетиката е крайно време да се намали - около това мнение се обединиха енергийни експерти от България, Турция, Сърбия и Русия на дискусия в София за развитието на газовите проекти на Балканите.

В международна Кръгла маса на енергийните експерти с медийното домакинство на БТА и ТАСС се включиха Димитър Щерев, старши експерт в Булгартрансгаз, бившият енергиен министър на България Румен Овчаров, председателят на турския Институт за енергийни пазари и политики (EPPEN) Волкан Йоздемир, зам.шефът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач, икономическият анализатор от Сърбия Йелица Путникович и Данила Бочкарев, старши сътрудник в EastWest Institute.

Димитър Щерев изрази личното си мнение като експерт, че България трябва не само да си възвърне, но и да увеличи своята транзитна сила, добавяйки към нея още потенциал. Трябва да се прецени кое надделява - политиката или рентабилността, коментира той. Щерев определи строящия се газопровод Турски поток като важен за България и за българската икономика. Според него, включвайки се в неговото продължаване, България ще си върне транзита и припомни, че от 1 януари 2020 г. точката на подаване на газ към страната ни се изменя и тя ще започне да преминава от Турция през България и после през сръбска територия.

"Минаха успешно всички тръжни процедури за изграждането на новия участък от 484 км с две компресорни станции на територията ни. Успешно бе избран и негов изпълнител", припомни той.

Щерев уточни, че до момента в България няма потвърждение за открития на находища със извлекаеми запаси на газ и нефт. Чирен е единственото газохранилище в България, чиято роля е да балансира неравномерността в потреблението през годината - има и завършен технологичен проект за разширение на Чирен, посочи той.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира, че, ако бъде спрян транзитът през Украйна и ако междувременно не сме изградили връзка с втората тръба на Турски поток до границата ни, можем да се окажем в изключително тежка ситуация в края на годината или в началото на следващата.

Би трябвало да мислим в малко по-широк, регионален план, защото интересите тук са тясно преплетени и свързани - няма как решенията да са изгодни само за една държава, трябва да се търси взаимният интерес за всички, коментира той. Според Овчаров първото, което трябва да направи България, е да формулира дългосрочната си енергийна политика, а не всяко правителство да започва отначало. Той отбеляза и необходимостта от връщане на професионализма и квалификацията при взимането на решения, а не просто да има чисто политиканстване. Трябва да има деидеологизация на енергетиката, да бъде тя освободена от постоянното повтаряне на различни мантри, обяви Овчаров.

Той коментира още, че, ако продължим да произвеждаме електроенергия от въглища, до 2050 г. ще трябва да платим милиарди само за квоти за въглеродни емисии. Природният газ изхвърля значително по-малко емисии, тъй че в чисто икономически план икономията от преминаване на природен газ се изчислява с милиарди годишно, отбеляза Овчаров.

Волкан Йоздемир от Института за енергийни пазари и политики, отбеляза, че проектът Турски поток е необходим не само за Турция, но и за България и Сърбия, а също и за Унгария. Турция си партнира сериозно с Русия, за да може да осъществи проекта Турски поток с мисъл за енергийната сигурност на Балканите и в Югоизточна Европа, посочи Йоздемир и допълни, че енергийната сигурност е много скъпа услуга. Разнообразяването на доставките е важно, диверсификацията на маршрутите на доставки - също, тъй че Турски поток ще донесе в това отношение чудесни възможности за целия регион, смята експертът.

Според Данила Бочкарев от ЕastWest Institute, съществуват повече технически проблеми, свързани с изграждането и капацитета на газовите проекти на Балканите, не толкова политически. Проектът ще донесе ползи в много посоки и ще помогне за икономическото развитие на региона. Може да има някои технически проблеми, но от гледна точка на политическия пейзаж не виждам сериозни пречки, които да попречат на изграждането на Турски поток, смята той.

И за Алексей Гривач, зам.-директор на руския фонд за Национална енергийна сигурност, основният проблем на европейските газови пазари и на балканския е политизирането. Руският газ е възможност за Европа да разнообрази енергийните доставки, бе категоричен той.

Главният редактор на сръбския "Балкан магазин" Йелица Путникович, коментира, че Турски поток е важен промишлен проект в Сърбия, който ще осигури на страната й енергийна сигурност в бъдещето.