"Последните официални данни са, че нетната средна заплата в Сърбия е 419 евро, което според нашата средна заплата е по-малко, но разликата е едва с няколко евро. Що се отнася до брутната средна работна заплата (заплатата, на която работодателите ни осигуряват, на база на която се плащат данъците, бел.ред.), сърбите получават повече. Това, което намерих като данни, в Сърбия е 575 евро, а в България - 550 евро", обясни пред Нова телевизия Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика.

Коментарът му беше по повод изказване на сръбския президент Александър Вучич, който обяви, че страната му вече е изпреварила по заплащане на труда България.

"Днешната средна заплата е около 424 евро. Ако сравните с 2002 г., когато средната заплата в Хърватия беше около 700 евро, а в Сърбия само 146 евро, намалихме драстично разликата. Скоро средната заплата в Сърбия ще бъде около 465 евро. Намаляваме разликата с други държави в региона не само пропорционално, но и абсолютно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния", посочи държавният глава на Сърбия.

"Факт е, че сърбите имат високи данъци. Там данъкът върху доходите е 15%, а у нас - 10%. В Сърбия за осигуровки отиват 38%, докато в България - около 30%", коментира в студиото на "Здравей, България" икономистът Кузман Илиев.