Очакванията на пазарите за скорошна рецесия се отложиха към този момент, най-вече благодарение на централните банки. Това каза Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor".

Георгиев коментира търговията на щатските борси през изминалата седмица, като посочи, че сезонът на отчетите е във фокуса на инвеститорите.

"Особено добре се представят фармацевтичните компании и тези за потребителски стоки... Финансовите компании и банките също показаха доста добри резултати спрямо очакванията през последното тримесечие", заяви Георгиев.

"Европейските пазари реагираха положително на развитието в търговската война между САЩ и Китай", посочи още той.

"Както знаем Германия със своята износно ориентирана икономика ще бъде основният бенефициент при положително развитие в глобален план", допълни анализаторът.

Според госта ефектът от хаоса около Brexit е изконсумиран отдавна като тема от пазарите.

"Разбира се, положително развитие по темата ще се отрази благоприятно на европейските борси", добави той.

Георгиев коментира и търговията на валутните борси. Той посочи, че еврото поскъпва спрямо долара, но все още трендът остава в полза на американската валута.

"Поевтиняване на долара ще значи по-добро представяне на развиващите се пазари, тъй като по-голяма част от дълговете им са в долари", допълни той.