"Задълбочаващите се проблеми с търговските войни вече оказват влияние върху индустрията на Западна Европа. Рецесията в Германия се отразява върху автомобилостроенето. Наченките на рецесията са в индустрията, те не са стигнали до финансовия пазар, не са минали през услугите и не са ударили крайното потребление. Има време, докато това се случи. Важно е в този промеждутък от време какви мерки ще бъдат взети, за да е по-лек преходът или да бъде избегната рецесията". Това каза  икономистът Румен Гълъбинов пред БНР.

По думите му съществено влияние върху икономиката на Стария континент ще окаже Брекзит:

"Брекзит е един важен фактор. Вноската на Великобритания в общия европейски бюджет е изчислена с години напред и е доста съществена. Великобритания е един от големите донори. И ако има Брекзит без сделка, това може да означава, че Великобритания може и нищо да не плаща. А при Брекзит със сделка, не е сигурно в какво съотношение ще се съгласи да плаща. Всичко това ще окаже съществено влияние върху бюджетите на останалите държави, защото те ще трябва да компенсират тези пари".

Гълъбинов поясни, че на този етап всякакви прогнози биха били много условни и допълни:

"Трябва да засилим преките чуждестранни инвестиции, защото те са по-малко от парите от българските емигранти в чужбина, които те по официален път пращат на близките си, и са по-малко и от европейските фондове".