Металургията изпревари енергетиката в класацията на стратегическите отрасли в българската икономика. АЕЦ "Козлодуй", новите енергийни мощности, произвеждат по-малък вътрешен продукт, отколкото металургията на страната. Това заяви Антон Петров - председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), пред БТА.

По думите му в момента българската икономика върви добре, има стабилна основа и потенциал за развитие.

Конкурентоспособността на металургията и стабилизирането на редица други отрасли дава възможност да поддържаме 3,5 процента годишен ръст на брутния вътрешен продукт на страната, каза Петров. Той прогнозира подобен икономически ръст и през 2020 г., и 2021 г., ако условията се запазят.

По тон стоманена продукция на глава от населението сме под средното равнище за Европа, посочи Петров. По думите му разликата от 200 кг/човек у нас до 1200 кг/човек в Южна Корея идва от мащабните проекти. Всеки инфраструктурен проект е добре дошъл и е изключително важен за металургията, подчерта специалистът. Той увери, че при евентуално строителство на АЕЦ "Белене" потреблението на стоманени продукти на глава от населението у нас ще порасне двойно. Други важни обекти за металургичните предприятия са Кресненското дефиле, тунелът под Шипка, магистралата Бургас - Варна, метрото в София. В тунели, мостове, магистрали, железопътни проекти се влага много метал - от бетонното желязо до конструктивни стомани, допълни експертът.

Петров определи като голям късмет развитието на медодобивната промишленост в страната ни и увеличаването на капацитета за производство на катодна мед. Който има такова производство, има сериозно бъдеще в своята индустрия и икономика, подчерта той. Петров допълни, че в момента, в който САЩ налага 10 процента мито върху другия стратегически метал в света - алуминия, у нас се прави инвестиция, надхвърляща 40 млн. евро. Тя е за валцово производство на алуминий - изключително тежка и сложна технология за продукти с висока принадена стойност, посочи експертът.

В момента стоманата иска конкретно и специално внимание, както правят всички страни по света, определи ръководителят на БАМИ. Той смята, че търговската война на Тръмп срещу стоманата не е случайна. ЕС реагира бързо и за кратък период въведе квоти за внос на стомана, което е прецедент, каза специалистът.

В България при недостатъчна сертификация и контрол влизат стоманени продукти от Турция, Молдова, Украйна, алармира Петров. По думите му същите не се разпространяват толкова лесно в Европа, защото там има допълнително сито за сертифициране на продукцията и нейното качество. В България поради незатворени все още врати на контрол, сме ориентирани ценово, а при метала един ден това се плаща, предупреди специалистът. Той припомни, че желязото е конструктивен елемент и компромиси с качеството му не бива да се правят.

България има най-високата цена на електрическа енергия за индустрията в ЕС, освен Англия, каза Петров. Според него 30-40-процентовата тежест на електрическата енергия в готовата продукция е осезателна спирачка за развитие на металургичния сектор.

Като сериозен, но не нерешим и не дотолкова непреодолим определи кадровия проблем председателят на УС на БАМИ. Той е оптимист, че в момента се върви към улесняване на процедурите за внос на работна ръка. Радостно е, че се дават повече пари за образование и наука, защото изключително важно е да имаме квалифицирани и добре обучени кадри, подчерта експертът. Според него индустрията е извървяла дълъг път, за да стане привлекателна, предлагайки сигурност, перспективи и добро заплащане. Петров е оптимист, че постепенно нещата си идват на мястото и полека-лека българи от чужбина ще започнат да се прибират.

Председателят на УС на БАМИ е убеден, че металурзите имат основание да посрещат професионалния си празник с много високо самочувствие. "И през тази година, и миналата, и през всички години на кризата имаше доста смели инвеститори, които продължиха да влагат парите си в металургичния сектор.Тези инвестиции са гордост, радост и перспектива и за отрасъла, и за България", заяви Антон Петров.