Да се сравняваме с Гърция по отношение на летния туризъм е непосилна задача, отбеляза по bTV изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

,,Характерът на българския туризъм трябва да бъде търсен в нашите възможности. Затова ако търсим да се сравняваме с други страни, нека не бъде Гърция, а с държави с нашите възможности, като една Хърватска например.

Там структурираха своя туристически сектор на много високо ниво и създадоха една изключително професионална стратегия за развитието на туризма. За жалост нищо от това, което се случи дори в Хърватска, не бе взето тук, тъй като редица правителства проспаха тази възможност'', коментира Полина Карастоянова.

Една касова бележка за чадър и шезлонги на плажа на стойност 70 лв. разбуни духовете по морето и предизвика извънредна проверка на Южния плаж на Каваците миналата седмица. Цените на световната топ дестинация "Елафониси": два шезлонга и чадър струват 9 евро - или 17 лева и 60 стотинки. За сравнение - на плаж "Перла" в Приморско цената за подобно удоволствие е 30 лв.

На най-популярната за българите дестинация - Халкидики, цената на плажните услуги е между 5 и 7 евро (обикновено не се плаща, ако се закупи напитка от бара). По-скъпо е единствено на парти-дестинацията "Парадайс бийч" на остров Миконос - 39 лева и 10 стотинки за два шезлонга и чадър. На Слънчев бряг за подобна услуга ще трябва да се платят 30 лв., показа проверка на bTV.

Данни на Министерството на туризма показват средни цени на чадъри и шезлонги за чадър 6,50 лв., за шезлонг 5,60 лв. На някои плажове се предлагат само комплекти (чадър и два шезлонга) при средна цена от 25,87 лв., а на други има и само срещу консумация.

Туризмът е международно ориентирана индустрия и България търси клиенти и своя интерес на международния пазар. Проблемът е, че у нас има определени тарикати, които си позволяват по-високи цени, но все пак има и отлични примери на българското Черноморие, отбеляза Полина Карастоянова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира вчера спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието - след три поредни години на ръст в броя на туристите.